Visste du att det finst 6 stavkyrkjer i vakre Valdres og 6 stavkyrkjer i historiske Numedalen og Hallingdal? Og at dei ikkje er lengre unna enn ein par timer køyring frå Oslo? Og at stavkyrkjene i Sogn ligg omlag midt mellom Oslo og Bergen? Dei norske stavkyrkjene er Noreg sitt unike bidrag til verdsarkitekturen. Dei er eit must for både fastbuande og turistar.

Det går fint an å besøke fleire stavkyrkjer på ein rundttur. Finaste tida er litt utanom høgsesongen. Då er det god kapasitet på overnatting òg.  God rundttur!

Stavkyrkjene rundt Sognefjorden

Tilkomst frå Oslo; E16 til Borgund (3,5 timer, 260 km)

Tilkomst frå Bergen; E16 til Borgund (3 timer, 217 km)

Løypetrasé: E16/”Historisk rute” Borgund –  E16 til Lærdal – ferje Fodnes-Mannheller – RV5 Kaupanger stavkyrkje – RV55 med avkøyrsle til Solvorn. Ferje Solvorn – Urnes – Solvorn mot Sogndal og Hella, ferje til Vangsnes, RV13 til Hopperstad stavkyrkje og Hove steinkyrkje.

Løypeinformasjon:

  • Antatt tidsforbruk: 2 dagar
  • Framkomstmiddel: Bil
  • Lengde: ca 160 km
  • Fylke: Sogn og Fjordane
  • Kommuner; Lærdal, Sogndal, Luster, Vik. Kulturminneløypa kan lettast gjennomførast med bil, men det er også mogleg å ta seg fram med offentleg transportmiddel. Ein må då rekna ein dag ekstra.

Løypa går frå Borgund stavkyrkje. Ein følgjer skilting ”Historisk Rute” som går parallelt med E-16 til Lærdal og kryssar Sognefjorden frå Fodnes til Mannheller med bilferje. Frå RV5 må ein svinge av og følgje skilting til Kaupanger og stavkyrkja ved fjorden. Ferda går vidare på RV5 mot Sogndal der ein tek av til RV55 mot Sognefjellet. Vi følgjer skilting til Solvorn og Urnesferja, som tek oss over fjorden til Urnes. Ein returnerer med ferja til Solvorn og køyrer mot Sogndal med Hopperstad stavkyrkje i Vik som mål. Ein kryssar Sognefjorden frå Hella til Vangsnes og køyrer vidare mot Vik i Sogn. For overnattingsinfo: www.sognefjord.no, for buss- og ferjeruter: www.kringom.no.

Stavkirkene i Valdres

Ankomst fra Oslo; E16 til Nes i Ådal (1 time 45 min, 115 km)

Løypetrasé: Start ved FV243 Nes i Ådal – Hedalen stavkirke – E16 Begnadalen – Bagn – Reinli stavkirke -E16 Bagn – Fagernes – FV51 Fagernes – Hegge stavkirke – Skammestein – Eggeåsen – Lomen stavkirke – Ryfoss – Høre stavkirke – E16 til Øye.

  • Antatt tidsforbruk: 1 lang dag eller 2 dager med litt mer tid. Overnattingsmuligheter i Fagernes, Heggenes, Beitostølen og Vang: www.valdres.no
  • Framkomstmiddel: Bil
  • Lengde: ca 160 km
  • Fylke: Oppland
  • Kommuner; Sør-Aurdal, Nord-Aurdal, Øystre Slidre, Vestre Slidre, Vang.
  • Stavkirker: Hedalen, Reinli, Hegge, Lomen, Høre og Øye. Mulighet for å legge til avstikkere til Lyskapellet på Beitostølen, Slidredomen i Slidre og Mo Kirkeruin på vestsida i Slidre, samt Leinekvernene langs nordsida av Vangsmjøsa.

Stavkirkeruta gjennomføres best med egen bil.

Ruta er en enveistur gjennom Valdres og besøker alle seks stavkirkene i dalen. Den starter i Nes i Ådal og slutter i Øye i Vang. Det er mulig å dra videre langs E16 over Filefjell til Borgund og fortsette turen med stavkirkeløypa «Stavkyrkjene rundt Sognefjorden».
Ruta kan selvfølgelig også kjøres i omvendt retning, slik at man begynner i Øye og avslutter i Nes. I så fall kan den bli en forlengelse av «Stavkyrkjene rundt Sognefjorden».

Rutebeskrivelse:

Fra Nes i Ådal, følg skilting til venstre på FV243 mot Hedalen helt fram til Hedalen stavkirke. Fra stavkirka, kjør litt tilbake og følg skilting til venstre over åsen til E16 i Begnadalen. Fra Begnadalen, følg E16 videre nordover til Bagn. Kjør inntil Bagn sentrum og følg skilting mot Reinli og Reinli stavkirke. Tilbake i Bagn, fortsett på E16 nordover til Fagernes og ta til høyre på FV51 mot Beitostølen til Heggenes og Hegge stavkirke. Fortsett på FV51 til Skammestein. (For avstikker til Lyskapellet, fortsett videre mot Beitostølen.) I Skammestein, ta til venstre på bygdevei mot Ryfoss og E16. Legg gjerne til et besøk på sølvsmia Høvda Sylv og Tre. Når du kommer over til dalføret i Vestre Slidre, følg skilting ned mot Lomen og Lomen stavkirke. (For avstikker til Slidredomen og Mo kirkeruin, følg E16 sørover til hhv Slidre sentrum og/eller over Einangsundet til Mo.) Fra Lomen, kjør enten på E16 til Ryfoss og ta til høyre opp mot Høre stavkirke her, eller kjør tilbake på Ellestadvegen, senere Hørevegen til Høre stavkirke. Herfra kan du returnere ned til Ryfoss og følge E16 videre vestover gjennom Vang med Vangsteinen til Øye og Øye stavkirke, men vi anbefaler å fortsette på Hørevegen, og senere Vennisvegen langs nordsida av Vangsmjøsa forbi de restaurerte Leinekvernene, til E16 i Øye og kjøre litt tilbake langs E16 til stavkirka.

Fortsett gjerne turen videre vestover over Filefjell til Borgund og Lærdal.

Stavkirkene i Hallingdal og Numedal, samt middelalderloft og stabbur

Ankomst fra Oslo; E7 mot Geilo, stopp Torpo stavkirke. Reise tar ca. 3,5 time. Torpo stavkirke er den eneste originale stavkirken i Hallingdal. I tilknytting til stavkirken ligger den gamle varmestuen Kyrkjestugu fra 1700-tallet.

Dra videre mot Geilo, og følg R40 videre mot Kongsberg – Skurdalen og videre til Dagali, stopp Dagali Museum. Museet består av gamle bygninger fra Dagali, Skurdalen, Tunhovd og Uvdal, alle satt sammen som et gårdstun.

Fortsett mot Vasstulan, men ta en stopp på Torsetlia Fjellstue. Her kan en overnatte eller få en god kopp kaffe. De har hotellrom og hytter til utleie. Godt med en stopp for å nyte en del av Hardangervidda på 1100 m høyde, gjerne med en liten vandring, før en forsetter ned Øvre Uvdal mot Uvdal stavkirke. Uvdal stavkirke ligger i tilknytting til Nore og Uvdal bygdetun. En flott samling bygninger og stavkirken fra 1178. I den gamle skolestuen kan en få kjøpt kaffe og vafler eller sveler.

Eller dra ned til Sevletunet, som ligger ved enden av Norefjord, nyt et godt måltid mat hos Gro Sevle, før turen går videre til Nore stavkirke fra 1177.

En stopp ved Kravik-gårdene med, Mellom Kravik med langeloftet fra middelalderen. Her kan en gå ned til langeloftet og beskue den flotte treskurden som finnes på loftet.

Dalen tilbyr flere middelalderbygninger, Rollag stavkirke, Vangestadloftet fra 1300-tallet, Flesberg stavkirke og tilslutt Kongsberg kirke en av våre største barokk-kirker med lysekroner fra Nøstetangen Glassværk, en kirke som gir den store kontrasten til våre gamle stavkirker.

Hele turen bør gjennomføres i bil, offentlig transport gir behov for bruk av flere busser og er derfor ikke like lett å gjennomføre, men ikke umulig. På nettet finner en Torpo stavkirke med flotte bilder og kirkens historie.

Gå videre inn på www.middelalderuka.no og les om alt som skjer i Numedal ved Olsoktider, men der finner en også informasjon om alle de gamle bygningene som er i dalen.